Nieuws

Huidtherapie: wie, wat & wanneer

Huidtherapie-wie-wat-wanneer

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedicus, speciaal opgeleid om de zieke en/of beschadigde huid te behandelen. Hiervoor is een vierjarige hbo-opleiding gevolgd. De opleidingstitel ‘huidtherapeut’ is beschermd in de Wet BIG, wat betekent dat deze alleen gevoerd mag worden wanneer er aan de opleidingseisen is voldaan. Wanneer een huidtherapeut is ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici weet u zeker dat kennis en kunde worden bijgehouden door middel van nascholing.

Wat kan een huidtherapeut?

Een huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid. Denk hierbij aan het behandelen van acne of het geven van oedeemtherapie (lymfoedeem, veneus oedeem, lipoedeem). Ook voor overbeharing en de behandeling van rode, trekkende, verdikte en/of pijnlijke littekens bent u bij de huidtherapeut aan het juiste adres. Zichtbare bloedvaatjes zoals bij couperose, rosacea of spider naevus kunnen worden behandeld met lasertherapie of coagulatie (dichtbranden van de bloedvaatjes), een methode die ook in te zetten is bij fibromen (steelwratjes) en milia (gerstekorrels).
Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij alle huidafwijkingen waarbij kleurverschil zichtbaar is, denk aan vitiligo of acnelittekens. Gepigmenteerde afwijkingen (bijvoorbeeld pigmentvlekken of zwangerschapsmasker) kunnen worden aangepakt met laserlicht of peeling. Daarnaast kunt u er terecht voor ‘cosmedische’ behandelingen. Denk hierbij aan definitieve laserontharing van oksels of bikinilijn, of het verbeteren van een vale teint of storende huidonregelmatigheden.

Hoe kom ik terecht bij de huidtherapeut?

Een huidtherapeut werkt op verwijzing van en/of samen met een huisarts of medisch specialist. Daarnaast is een huidtherapeut direct toegankelijk. U kunt dus altijd een afspraak maken voor meer informatie. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Worden de behandelingen vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Het verschilt per zorgverzekeraar welke huidtherapeutische verrichtingen vergoed worden. Als huidtherapie binnen de polisvoorwaarden van uw verzekering valt kan een verwijzing van uw arts of specialist nodig zijn. Voor oedeemtherapie of het aanmeten van therapeutisch elastische kousen is altijd een verwijzing nodig. Raadpleeg voor exacte vergoedingen uw polisvoorwaarden.

Meer informatie of een afspraak?

Praktijk voor Huidtherapie Gelderland Zuid is sinds 1 oktober 2015 gevestigd in Ochten. Bel 0344 667749 of stuur een email naar info@phgz.nl.

Huidtherapie Gelderland Zuid is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Heeft u vragen?

Een intake is altijd vrijblijvend. Maak snel een afspraak.
Afspraak maken