Verwijderen goedaardige huidoneffenheden

Het ontstaan van wratjes en bultjes zijn inherent aan de tand des tijds, vrijwel iedereen krijgt ermee te maken. Er is meestal geen medische noodzaak om deze te verwijderen en het kan zelfs charmant staan, maar sommigen kiezen ervoor om het toch te laten verwijderen.

Coagulatie (verhitten)

Coagulatie passen we toe bij vergrote talgklieren, gerstekorrels en kleine bindweefselwratjes in het gezicht. Met een elektrisch stroompje verhitten we nauwkeurig het oppervlakkige huiddeeltje. Dit huiddeeltje verkleurt, verschrompelt en laat na verloop van tijd vanzelf los.

Curretage (schrapen)

Bij curettage schrapen we ouderdomswratten op het lichaam en kleine verhoornde plekjes van de huid af met behulp van een curette, een steriele, scherpe ring. Na de behandeling vertoont de huid soms kleine schaafwondjes die afgedekt worden met pleistertjes.

Cauterisatie (verhitten)

Voor het verwijderen van kleine ouderdomswratjes of meerdere fibromen kan elektrocauterisatie een goede keuze zijn. De huidtherapeut houdt een puntige elektrode boven het huidoppervlak waarna een vonkje tussen de elektrode en huid ontstaat. Hierdoor verbranden de huidoneffenheden en zullen de behandelde plekjes zwart verkleuren. Na de behandeling ontstaan er korstjes op de behandelde huid, deze vallen na enkele dagen vanzelf af.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Zoals bij elke ingreep aan de huid is er een klein risico op infectie, littekenvorming en allergische reacties. Er is een groter risico op hyperpigmentatie (donkere vlek op de plaats van behandeling) of hypopigmentatie (witte vlek). Wanneer een patient bekend is met herpesuitbraken kan het verstandig zijn om preventief medicatie te gebruiken om een nieuwe uitbraak te voorkomen. De behandeling is bij elke huidskleur mogelijk. Bij een donkere huid is het risico littekenvorming en hyper- en hypopigmentatie groter. Een andere zeldzame complicatie is keloïd (extreme littekenvorming). Wanneer een patiënt bekend is met keloïd wordt deze behandeling niet uitgevoerd. Wanneer een patient onlangs met Roaccutane (isotretinoine) is behandeld is er een verhoogd risico op littekens.

Tarief

Vanaf €27,50

Coagulatie en cauterisatie 1 – 2 plekjes €27,50, curretage vanaf €45,00

Locatie

Ochten

Een afspraak is binnen een week mogelijk

Behandeling op afspraak

Maak een afspraak

Klik hier om uw afspraak in te plannen of neem contact op via 0344-667749 of info@phgz.nl

Geen verwijzing nodig*

Direct toegankelijk

Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor vragen over vergoeding.

Over het verwijderen van goedaardige huidoneffenheden

Voor de behandeling
Bescherm het te behandelen gebied gedurende 4 weken met een zonneproduct met minimaal SPF 30. Zorg bij aanvang van de behandeling voor een schone huid zonder crèmes, make-up en dergelijke.

Tijdens de behandeling
Een behandeling duurt maximaal 30 minuten. De behandeling kan gevoelig zijn, maar wordt meestal goed verdragen. Wanneer gewenst kunt u bij uw huisarts een recept voor verdovende Emla-crème vragen.

Na de behandeling
Houd de behandelde huid gedurende 48 uur absoluut uit de zon, ga niet onder de zonnebank of in de sauna. De zon kan zorgen voor een verschuiving van pigment, waardoor er een pigmentvlek (hyperpigmentatie) kan ontstaan. Houd het behandelde gebied gedurende 8 weken uit de zon en bescherm de huid gedurende acht weken met een zonneproduct met minimaal SPF 30.

Laat de huid gedurende 48 uur met rust, gebruik geen crème. Dit zorgt voor een afsluiting van de huid. De ontstane warmte wordt vastgehouden in de huid, dit belemmert het genezingsproces. Lycogel camouflagecrème kan wel worden gebruikt, deze heeft een ademende structuur.

De huid kan een paar dagen roodheid vertonen, en er ontstaan donkere korstjes. Dit hoort bij de behandeling en is onschuldig. Krab niet, korstjes vallen vanzelf af na ongeveer 14 dagen. Krabben kan zorgen voor pigmentvlekjes en littekens.

Na 4 weken kunnen de behandelde huidoneffenheden nogmaals behandeld worden indien nodig. Bij een groot gebied aan huidoneffenheden is het verstandig om dit in delen om te laten behandelen. Er wordt dan één per week een deel van het aangedane gebied behandeld tot het gewenste resultaat behaald is.

Huidtherapeut

Maria van de Kuil

Huid- en oedeemtherapeut, dermatografist

Learn More

Heeft u vragen?

Een intake is altijd vrijblijvend. Maak snel een afspraak.
Afspraak maken