Nieuws

IPL of laser: wat is de beste keuze voor permanent ontharen?

Hoe werkt IPL- en laserapparatuur voor permanent ontharen?

Het principe achter beide technieken is gelijk: het verhitten van een bepaalde structuur in de huid, in het geval van ontharen is dit het melanine (pigment) in de haar, waardoor deze zo warm wordt dat de cellen die een nieuwe haar moeten vormen onherstelbaar beschadigen. Er kan zo geen nieuwe haar terug groeien. Het IPL- of laserapparaat zendt licht uit, deze lichtdeeltjes geven energie af aan het melanine in de haar waardoor deze opwarmt. Doordat de energie wordt afgegeven aan het melanine, en niet aan de omliggende weefsels, blijven deze intact. Maar als beide technieken op hetzelfde principe berusten, wat maakt dan het verschil?

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen IPL- en laserontharing?

IPL staat voor Intense Pulsed Light, ofwel sterk gepulseerd licht. Minder bekend is dat laser ook een afkorting is. Door de jaren heen is de term zo ingeburgerd dat dit niet meer met hoofdletters wordt geschreven, maar laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiaton, ofwel lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling.

Om een goede keuze voor een behandeling te kunnen maken is wat meer achtergrondinformatie nodig. Er zijn drie belangrijke verschillen tussen IPL en laserlicht. Een laserapparaat zendt een sterke lichtbundel van één bepaalde golflengte (kleur) uit. Bij IPL wordt ‘gewoon’ wit licht of breedspectrum licht ingezet, wat bestaat uit meerdere golflengten. Het tweede belangrijke verschil is hoe de lichtstralen gerangschikt zijn. Bij lasertechniek liggen de stralen keurig parallel aan elkaar, bij IPL is dit niet zo. Het is een gegeven dat laserlicht minder energie verliest gedurende de afstand, doordat de stralen parallel liggen ‘botsen’ ze niet tegen elkaar waarmee de energie behouden blijft. Ook de richting van de stralen verschilt, IPL straalt naar verschillende richtingen, bij laser gaan alle stralen dezelfde kant op. Denk hierbij aan het verschil tussen een gloeilamp en een laserpointer. Een aan het plafond hangende gloeilamp verlicht naast de vloer ook de muren en een deel van het plafond. Wanneer de gloeilamp wordt vervangen door een laserpointer, dan is de kamer donker met uitzondering van een felle lichtstraal naar de vloer.

Wat zijn de voordelen van laser?

We weten nu dat licht wordt geabsorbeerd door melanine in de haar, waardoor warmte ontstaat, en dat laserlicht één golflengte heeft. Wanneer er wordt gekozen voor een laser met een golflengte met een sterkte aantrekkingskracht voor melanine, en deze golflengte kan de juiste diepte bereiken, dan kan er zeer selectief en optimaal behandeld worden. Over het algemeen genomen zijn er minder behandelingen nodig met laser dan met IPL om hetzelfde doel te bereiken. Lasers met een golflengte tussen de 694 en de 1064 nanometer kunnen worden ingezet voor ontharen. De meest gebruikte golflengten zijn 810 nanometer (diodelaser) en de 755 nanometer (Alexandrite laser).

Wat wordt er bedoeld met ‘De Gouden Standaard’?

We lezen vaak dat de diodelaser met 810 nanometer de ‘Gouden Standaard’ is voor permanent ontharen. Deze golflengte heeft een hoge mate van absorptie in melanine, en bereikt de benodigde diepte in de huid. Hierdoor zijn er over het algemeen genomen minder behandelingen nodig dan wanneer er behandeld wordt met IPL. De behandeling kan gevoelig zijn, maar is over het algemeen goed te verdragen. Lasers met een golflengte van 755 nanometer hebben ook een hoge mate van absorptie en zijn goed inzetbaar voor permanente ontharing, maar bereiken een iets mindere diepte dan een apparaat met 810 nanometer. Er zijn meerdere factoren die zorgen voor een optimale behandeling, vraag je huidtherapeut wat het beste past bij jouw situatie.

Wat zijn dan de voordelen van IPL?

IPL bestaat uit golflengten tussen de 400 en 1200 nanometer. Naast ontharen kunnen er andere huidoneffenheden als storende rode vaatjes en pigmentvlekken worden behandeld. Een IPL-apparaat is dus breder inzetbaar. Door verwisselbare filters te gebruiken kan het licht gefilterd worden tot de meest passende golflengte(n), maar door de eerdergenoemde rangschikking en richting van het IPL licht is het effect minder sterk dan bij laserontharing. Een voordeel daarvan is dat het minder pijnlijk kan zijn. Ook is het behandeloppervlak van het apparaat vaak groter, waardoor er sneller behandeld kan worden. IPL-behandelingen zijn in de regel minder kostbaar dan laserbehandelingen.

Wat is Super Hair Removal (SHR)?

Super Hair Removal is een techniek waarbij een laser, bijvoorbeeld een Alexandrite 755 nanometer, al bewegend en met een lagere fluence (het aantal ingestelde joules per vierkante centimeter) wordt ingezet, waarbij hetzelfde huidgebied meerdere keren wordt behandeld. Deze behandeling is minder pijnlijk en kan daardoor geschikt zijn voor grotere behandeloppervlakken. Er zijn vaak wat meer behandelingen nodig dan bij de conventionele techniek, maar het comfort kan een goede reden zijn om voor deze techniek te kiezen.

Maar wacht even, de huid bevat toch ook pigment?

Jazeker, er bevindt zich ook pigment in de huid. Hoe donkerder de huid, hoe meer melanine. Je hebt vast wel eens een afbeelding gezien van iemand met allemaal witte ‘vakjes’ op zijn of haar huid die zijn ontstaan door een IPL- of laserbehandeling. Daar heeft het licht het pigment in de huid opgewarmd, doordat er bijvoorbeeld een zongebruinde huid is behandeld of door verkeerde keuze of instellingen van het apparaat. De huid is daarmee zo warm geworden dat er verbrandingen en als gevolg daarvan problemen met het huidpigment zijn ontstaan. 

De kunst is om door te kiezen voor een laser met de juiste golflengte, en de overige behandelparameters vakkundig in te stellen, het melanine in de huid te ‘omzeilen’ en toch effectief te behandelen. Bij een donkere huid kan het bijvoorbeeld beter zijn om te kiezen voor een Nd-YAG laser met een golflengte van 1064 nanometer. IPL is minder controleerbaar en daarmee minder geschikt voor donkere huidtypes. Huidtherapeuten zijn opgeleid om klinisch te redeneren, de juiste techniek te kiezen en de behandelparameters optimaal in te stellen voor de verschillende huidtypen.

Ik heb blond, rood of grijs haar, wat nu?

Zoals eerder gezegd hebben deze haarkleuren in veel gevallen te weinig pigment om de haar voldoende op te kunnen warmen voor permanente ontharing door middel van laser of IPL. Bij twijfel is het soms mogelijk om een proefbehandeling te doen en het effect af te wachten. Bij blond of grijs haar kan elektrische epilatie een betere keuze zijn. Het is een tijdrovender proces dan ontharing door middel van IPL- of laserbehandelingen, maar wel effectief bij deze haarkleuren.

Conclusie

Permanent ontharen door middel van IPL- of laserbehandelingen is maatwerk. Er zijn vele factoren van invloed om tot een goed resultaat te komen. Wanneer je kiest voor een behandeling door een kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeut weet je zeker dat kennis en kunde op peil wordt gehouden door middel van onder andere bij- en nascholing. De combinatie van goede apparatuur en een bekwame huidtherapeut maakt een veilige en effectieve behandeling.

Heeft u vragen?

Een intake is altijd vrijblijvend. Maak snel een afspraak.
Afspraak maken