Nazorg borstkanker

Nazorg borstkanker

De huidtherapeut speelt een actieve rol in de nazorg en begeleiding van vrouwen en mannen met borstkanker. De gevolgen van borstkanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Na de medisch noodzakelijke ingrepen blijven vaak nog diverse huidproblemen over, zoals bijvoorbeeld de bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, vochtophopingen door een beschadigd lymfestelsel, littekenweefsel en het ontbreken van een borst of tepel. De huidtherapeut biedt een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen, dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van de operatie zoveel mogelijk weggenomen worden. Daarnaast heeft de huidtherapeut aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezing- en verwerkingsproces; met behandelingen, advies, het stimuleren en ondersteunen van zelfmanagement en een luisterend oor biedt de huidtherapeut een actieve rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

Huidtherapie na borstkanker

Vaak leidt de operatie van borstkanker tot vochtophopingen in het behandelde gebied. De huidtherapeut kan met oedeemtherapie pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Daarnaast kan de huidtherapeut (na een borstreconstructie) medische tatoeage toepassen voor het reconstrueren van de tepel(hof). Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel.

Dermatografie

Na een borstreconstructie ontbreken vaak de tepel en de tepelhof. De tatoeage gaat meestal over het litteken heen, zodat deze zo onopvallend mogelijk wordt. Gemiddeld zijn er vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen. Om vooruitgang vast te stellen, maakt de huidtherapeut voor en na elke behandeling foto’s. Let op: het plaatsen van een tepeltatoeage vindt voorlopig plaats op de GGD goedgekeurde locatie te Beuningen.

Littekenmassage

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren en verkleving verminderen, de huid wordt weer soepeler, bewegen gaat makkelijker en de cosmetische ontsiering van het litteken verminderd.

Oedeemtherapie

Door beschadiging van het lymfestelsel of het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren, ten gevolge van de operatieve en verdere behandeling van borstkanker, wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Door manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van bandage, zwachtel of elastische kous – zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af.  Daarnaast adviseert de huidtherapeut u, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen en eventuele verergering door complicaties kunt voorkomen. Bij oedeem in de arm kan het nodig zijn om de arm in te zwachtelen en, wanneer de omvang is afgenomen, een therapeutisch elastische armkous aan te meten.

Verwijzingen en vergoedingen

Voor dermatografie, littekenmassage en oedeemtherapie door de huidtherapeut heeft u in de meeste gevallen een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. Vergoeding is afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden van de zorgverzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).