Acne

Acne

Acne is een aandoening van de talgklierfollikels. Talgklieren produceren talg, wat de huid soepel maakt. In de puberteit worden talgklieren onder invloed van toenemende hormonen actief, daarnaast zorgen deze androgene hormonen voor een verhoogde productie van talg. Acne ontstaat meestal door een combinatie van factoren. Naast een verhoogde talgklierproductie kan er een verstoorde afschilfering van het huidoppervlak zijn, en kunnen van nature aanwezige bacteriën voor verergering zorgen. Dit kan leiden tot een verstopping van de talgklieruitgang. Hierdoor kunnen comedonen (mee-eters), rode bultjes, puistjes en cysten ontstaan. Ook kunnen hormonale schommelingen, erfelijkheid, het gebruik van zuivel en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, onbedoeld verkeerde huidverzorging en onvakkundig uitknijpen van puistjes voor verergering van het probleem zorgen.

Vormen van acne

Acne vulgaris
De meest voorkomende vorm van acne, in de volksmond ook wel ‘jeugdpuistjes’ genoemd. Bij acne vulgaris komen open comedonen (blackheads), gesloten comedonen (whiteheads), papels (rode bultjes), pustels (puistjes) voor. Deze vorm manifesteert zich op gebieden met veel talgklierfollikels, zoals het gezicht, de borst, de rug en schouders.

Acne comedonica
Bij deze vorm van acne zijn er geen of nagenoeg geen ontstekingsverschijnselen te zien, alleen open en gesloten comedonen (mee-eters).

Acne conglobata
Een ernstige vorm van acne, die vooral bij mannen voorkomt. Deze pijnlijke variant kenmerkt zich door ernstige ontstekingen, die onderhuids kunnen samenvloeien.

Acne tarda
Een vorm van acne die bij vrouwen van boven de 25 optreedt. Vooral de wangen en kin zijn aangedaan, het beeld wordt vooral gekenmerkt door puistjes.

Acne excoriée des jeunes filles
Een milde vorm, maar er zijn veel krabeffecten en littekens te zien door excessief onvakkundig uitknijpen van puistjes en mee-eters.

Acne fulminans
Een zeldzame vorm, die vooral bij jongens van 13-16 jaar wordt gezien. Het lijkt op een acne conglobata, maar komt ineens op en gaat gepaard met o.a. koorts, spierpijn en gewrichtspijnen. Vermoed u dat u deze vorm van acne heeft? Maak dan een afspraak met uw huisarts.

Acnelittekens
Alle vormen van acne waarbij ontstekingen optreden kunnen aanleiding geven tot littekenvorming. Hoe langer de acne bestaat en niet of niet goed behandeld wordt, hoe groter de kans op littekens. Het beeld van acnelittekens en restacne kan verbeteren door chemische peeling en microneedling.

Behandeling van acne

Behandelmogelijkheden bij acne zijn acnetherapie, chemische peeling en microneedling bij acnelittekens.

Vergoeding

Vergoeding voor acnetherapie is mogelijk vanuit het aanvullend pakket. Raadpleeg voor vergoedingen uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken voor acnetherapie

Neem contact op via 0344-667749 of info@phgz.nl.