Microneedlingtherapie / Medical needling therapy

Microneedlingtherapie / Medical needling therapy

Microneedling

Medical needling, microneedling of collageen inductie therapie is een behandeltechniek waarbij de productie van collageen en elastine, verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid, wordt gestimuleerd. Collageen en elastine bevinden zich in de lederhuid. Kleine naaldjes zorgen voor minuscule kanaaltjes in de opper- en lederhuid, waardoor de aanmaak van collageen en elastine in de lederhuid bevorderd wordt, terwijl de opperhuid grotendeels intact blijft. De gebruikte tussenstof, in de meeste gevallen hyaluronzuur, komt zo op de juiste plaats in de huid terecht voor een optimale werking. Deze behandeltechniek geeft weinig ontstekingsreactie, waardoor de kans op littekenvorming minimaal is en de collageenweefsels op de juiste manier worden gerangschikt.

Microneedling kan worden ingezet bij indicaties waarbij de structuur van de huid verbeterd moet worden, zoals bij:
Littekens
Acnelittekens
Brandwondlittekens
Fijne lijntjes

Zonbeschadigde huid
Grove huidstructuur / grove poriën
Striae/huidstriemen
Vale teint 

Er zijn meerdere behandelingen nodig, vaak in kuurverband en met een interval van 2 tot 8 weken, afhankelijk van de reden van behandeling. Binnen 2 tot 4 weken ziet u enig resultaat van de behandeling, maar na 3 maanden is het uiteindelijke resultaat te beoordelen.

Wat kan ik verwachten?

Voor de behandeling
In de meeste gevallen zal de huid thuis moeten worden voorbereid op de behandeling met een product met Vitamine A en/of C. Deze vitamines zijn essentieel bij de aanmaak van collageen. Bij sommige indicaties wordt een huidproduct met hyaluronzuur geadviseerd. Ook kan het gebruik van een thuisroller worden geadviseerd. Dit is een microneedling-roller die u thuis kunt gebruiken, waarmee u de huid voorbereidt en de behandeling ondersteunt.

In de praktijk
De huid wordt gereinigd en gedesinfecteerd, waarna de behandeling wordt gestart. Er wordt een tussenstof aangebracht op de huid. De naaldhouder wordt eerst in cirkeltjes, dan in lijnen over de huid bewogen tot er een egale roodheid is bereikt. Verdoving is meestal niet nodig, in sommige gevallen, bij een diepere, medische behandeling, kan er een verdovende zalf (emla-crème) worden overwogen. Dit kan enkel op voorschrift van uw huisarts en dient aan te worden gebracht volgens de bijsluiter, houdt rekening met een inwerktijd van minimaal 30 minuten. Na de behandeling kan de huid als prikkelend of branderig worden ervaren en wat rood zien. Deze effecten verdwijnen meestal binnen 24 tot 48 uur, maar kunnen enkele dagen aanhouden. Bescherm de huid tegen UV straling, gebruik na de behandeling minimaal 4 weken een zonbeschermingsproduct (minimaal SPF 30), maar altijd tot de volgende behandeling.

Belangrijk bij microneedling

Tijdens o.a. zwangerschap, stollingsstoornissen, zonnebrand, gebruik van hydrocortison, extreme couperose of rosacea, chemotherapie of eerdere keloïdvorming wordt er niet behandeld.

Tarieven

Klein oppervlak (klein litteken) € 75
Middelgroot behandeloppervlak (bijvoorbeeld beide wangen) € 100
Groot behandeloppervlak (striae of gehele gelaat) vanaf € 150