Acnetherapie

Acnetherapie

Acne komt veel voor. Ongeveer 85 procent van de mensen tussen de 12 en 24 jaar heeft er last van, de een wat meer dan de ander. De aandoening beperkt zich echter niet alleen tot deze leeftijdscategorie, ook op vroege of veel latere leeftijd kan men er ernstig hinder van ondervinden. Acne is een aandoening van de talgklierfollikels, waarbij mee-eters (comedonen), papels (rode bultjes), puistjes (pustels), cysten en littekenvorming kunnen optreden. Er zijn vele vormen van acne te onderscheiden, de een ernstiger dan de ander, maar kenmerkend is dat vooral de huidgebieden met veel talgklierfollikels aangedaan zijn. Littekenvorming komt bij alle vormen van acne voor.

Behandeling van acne

Vanwege de littekenvorming is het verstandig om acne door een professional te laten behandelen. Ondeskundig knijpen, krabben of pulken kan littekenvorming bevorderen en ontstekingen verergeren. Indien onbehandeld kan acne jaren blijven bestaan. Bij de huidtherapeut wordt acne behandeld met integrale acnetherapie. Er zijn in de meeste gevallen meerdere behandelingen nodig. Hieronder volgt een korte beschrijving van de onderdelen van integrale acnetherapie, welke al dan niet gecombineerd toegepast kunnen worden.

Oppervlakkig en diep reinigen van de huid

De huid word gewassen, ontvet en gedesinfecteerd, waarna een dieptereiniging volgt. Hierbij wordt de huid ontdaan van mee-eters, puistjes en ontstekingen worden aangeprikt met een minuscuul naaldje en geledigd.

Peeling

Peeling is het aanbrengen van een product wat ervoor zorgt dat de epidermis, de bovenste huidlaag, wat dunner wordt waardoor talg zijn weg naar het huidoppervlak makkelijker kan vinden. Hierdoor wordt de kans op verstopping van de uitgang van de talgklierfollikel, en daarmee de kans op mee-eters, bultjes, puistjes en ontstekingen kleiner. In de praktijk wordt gebruik gemaakt van peelings van Lira Clinical. Deze peelings zijn alleen te gebruiken in de huidtherapeutische praktijk en staan bekend om hun stevige werking, maar met helend aspect.

Huidverzorging

Na een peeling is de huid gevoelig, een goede verzorging is dan extra belangrijk. Kalmerende producten met een bewezen werking ondersteunen de behandeling. Daarnaast is het zelf uitvoeren van een goede huidhygiëne door de patiënt belangrijk, het informeren en adviseren over het gebruik van huidverzorgingsmiddelen hoort ook thuis in integrale acnetherapie. Bij PHGZ worden de producten van Tebiskin en Lira Clinical gebruikt en geadviseerd.

Camouflage

Er kan, wanneer gewenst, gekozen worden voor een camouflage aan het einde van de behandeling. Door te kiezen voor een ademend product met genezende eigenschappen hoeft het camoufleren van acne de voortgang van de behandeling niet in de weg te staan. Het bepalen van een passende kleur kan door uw huidtherapeut gedaan worden.

Waar moet ik rekening mee houden?

Wanneer er in de behandeling is gekozen voor een peeling is de huid gevoelig en kwetsbaar. De de huid er tot 48 uur rood uitzien, het is van groot belang een zonbescherming met hoge factor te gebruiken (minmaal SPF 30, elke 2 uur herhalen). Ook wordt heet baden en douchen en het gebruik van de sauna afgeraden. Er treedt (meestal na ongeveer 24 uur) schilfering op, die een week kan aanhouden. Dit is een goed teken, maar wel iets om rekening mee te houden. Gebruik tot 4 weken na een peeling een zonbescherming (minmaal SPF 30) wanneer u de deur uitgaat, dit om ongewenste pigmentaties te voorkomen.

Tarieven

Onderstaande tarieven zijn ter indicatie, tijdens de intake wordt de definitieve prijs bepaald.

Acnetherapie reiniging (30 minuten) €37,50
Acnetherapie reiniging en peeling (30-45 minuten) €60