Therapeutisch elastische (steun)kousen

Therapeutisch elastische (steun)kousen

Wanneer heb ik therapeutisch elastische steunkousen nodig?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom u een therapeutisch elastische kous (TEK) zou moeten dragen. Er kan sprake zijn van lymfoedeem, een terugkerende wondroos of een probleem met het vaatstelsel: spataderen, een doorgemaakte diep veneuze trombose of chronische veneuze insufficiëntie. Therapeutisch elastische kousen geven druk van buitenaf op de weefsels waardoor er geen oedeem kan ontstaan. Daarnaast wordt de bloedsomloop gestimuleerd doordat de kleppen van de bloedvaten beter sluiten. Het bloed kan zo makkelijker terugstromen naar het hart. Het kan verstandig zijn om preventief kousen te dragen, zeker bij familiaire aanleg, zwangerschap of wanneer u een staand beroep heeft. De kans op spataderen of andere problemen met het bloedvatenstelsel neemt af door het dagelijks dragen van TEK.
Er bestaan TEK voor armen, benen, in pantymodel, tot aan de lies en in andere vormen en maten. Er zijn diverse kleuren verkrijgbaar. Zo is er altijd een passende oplossing voor uw indicatie te vinden.

Aanmeten en levering

De huisarts of specialist verwijst u door voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. U kunt met deze verwijzing bij Huidtherapie Gelderland Zuid terecht, er is (afhankelijk van de indicatie) keuze uit een ruim assortiment. Een eventuele aantrekhulp kan ook geleverd worden. Ook kunnen wij u helpen met compressief materiaal voor andere delen van het lichaam. De levertijd van therapeutisch elastische kousen varieert van twee dagen tot een aantal weken. Wanneer uw kous geleverd is maken we een afspraak om te controleren of de kous goed past en om met u door te spreken hoe de kous onderhouden moet worden. Correct onderhoud is zeer belangrijk voor de therapeutische werking van de kous.

Verzorging van therapeutisch elastische kousen

Er worden meestal twee paar kousen (of twee stuks, wanneer er sprake is van een eenzijdige aandoening) per jaar vergoed door uw zorgverzekeraar (dit kan per verzekeraar verschillen, raadpleeg uw polisvoorwaarden). Het is belangrijk om beide paren te dragen (en niet de nieuwe in de kast te bewaren). Was de kous het liefst dagelijks, met een fijnwasmiddel en op het programma voor de fijne was (40 graden). U kunt de kous drogen op het wasrek of oprollen in een handdoek, liever niet in de droger en zeker niet in de zon. Hierdoor kan de therapeutische werking van de kous afnemen. TEK zijn gemaakt van sterk maar ook delicaat materiaal. Wees voorzichtig met aantrekken, voorkom scherpe nagels of ruwe hielen en gebruik bij voorkeur speciale aantrekhandschoenen of een aantrekhulp.

Waar moet ik op letten tijdens het dragen van therapeutisch elastische kousen?

Het is van belang uw steunkousen dagelijks te dragen. Trek de kousen in de ochtend aan en draag ze de hele dag. In de nacht draagt u geen kousen. Trek wanneer u hevige pijn krijgt de kousen uit en neem contact op met uw huisarts. Dit kan wijzen op een probleem in het bloedvatenstelsel.

Verschil therapeutisch elastische kousen en steunkousen

De termen ‘steunkous’ en ‘therapeutisch elastische kous’ worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is niet correct, steunkousen zijn vrij verkrijgbaar en hebben geen therapeutische werking. Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen (I t/m IV) en worden aangemeten. Wanneer u een indicatie heeft voor therapeutisch elastische kousen zijn steunkousen niet toereikend.

Tarieven

Er worden meestal twee paar (of twee stuks, bij een eenzijdige aandoening) therapeutisch elastische kousen per jaar vergoed door uw zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars hanteren een proefpassing, waarbij u eerst aanspraak kunt maken op 1 paar, waarna na een bepaalde periode een extra paar kan worden geleverd. Aantrekhulpen worden soms vergoed. Huisbezoeken worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar, tenzij uw arts of specialist aangeeft dat het voor u echt niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, omdat u bijvoorbeeld bedlegerig bent. De toeslag voor een huisbezoek in Ochten, Kesteren, IJzendoorn, Echteld, Dodewaard en Opheusden is €15, daarbuiten €20.