Nazorg borstkanker

Nazorg borstkanker

Na de medisch noodzakelijke ingrepen bij borstkanker kunnen er diverse huidproblemen overblijven zoals bijvoorbeeld littekenweefsel en het ontbreken van een borst of tepel. Huidtherapie biedt een breed scala aan behandelingen rondom de nazorg bij borstkanker. De huidtherapeut van Huidtherapie Gelderland Zuid behandelt wanneer nodig littekens en plaatst tepeltatoeages, voor andere huidtherapeutische interventies rondom de nazorg bij borstkanker wordt samengewerkt met huidtherapeuten in de regio.

Tepeltatoeage na borstkanker bij Huidtherapie Gelderland Zuid
De huidtherapeut kan (na een eventuele borstreconstructie) medische tatoeage toepassen voor het reconstrueren van de tepel(hof). Soms is er sprake van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, en kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel. Soms is er lymfoedeem aanwezig in het behandelgebied, hiervoor zult u eerst behandeld moeten worden. Uw huidtherapeut kan u hierin adviseren. De huidtherapeut heeft aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezing- en verwerkingsproces; met behandelingen, advies en een luisterend oor biedt de huidtherapeut een actieve rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

Dermatografie
Na een borstreconstructie ontbreken vaak de tepel en de tepelhof. In sommige gevallen reconstrueert de chirurg een (deel van de) tepel met behulp van een huidtransplantaat. Een andere methode is het plaatsen van een tepeltatoeage. Een tepeltatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden. Het is een goed alternatief voor pijnlijke, tijdrovende en ingewikkelde behandelingen en kent zo goed als geen bijwerkingen. De tepeltatoeage is uiteindelijk een blikvanger en camoufleert (een deel van de) zichtbare littekens. De tatoeage gaat meestal over (een deel van) het litteken heen, zodat deze zo onopvallend mogelijk wordt. Gemiddeld zijn er drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen. Om vooruitgang vast te stellen, maakt de huidtherapeut, met uw goedkeuring, tijdens elke behandeling foto’s.

Verwijzing en vergoedingen
Voor dermatografie heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding is afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Neem bij twijfel contact op met uw zorgverzekeraar.

Foto’s van tepeltatoeages
Huidtherapie Gelderland Zuid plaatst geen beeldmateriaal van gezette tepeltatoeages op haar website. U kunt altijd een afspraak maken voor een vrijblijvende intake, waarbij ook beeldmateriaal kan worden getoond.

Behandellocatie
Dermatografie wordt in de GGD goedgekeurde locatie van INKredible Cosmetics te Beuningen uitgevoerd. Maak direct online een afspraak voor een consult. Selecteer bij afspraaktype ‘Consult’ en bij behandelaar ‘Maria’ wanneer u een consult met huidtherapeut Maria van de Kuil wenst (dinsdagen). Wanneer u door medisch en cosmetisch tatoeëerder Yasmin Belderok van INKredible Cosmetics behandeld wilt worden kunt u op donderdag en zaterdag terecht.

Tarief
Op aanvraag.