Acnelittekens

Acnelittekens

Alle vormen van acne waarbij ontstekingen aanwezig zijn kunnen aanleiding geven tot littekenvorming. Hoe langer de acne bestaat en niet of onvoldoende behandeld wordt, hoe groter de kans op blijvende littekens. Vroegtijdige en adequate behandeling is de sleutel tot het voorkomen van acnelittekens.

Wanneer de gewone wondgenezing is verstoord, zoals bij ontstekingen, kan er littekenvorming optreden. Bij acne onderscheiden we verschillende littekenvormen.

1. Het ‘rolling’ litteken, dit zijn bredere, oppervlakkige littekens die een golvend aspect aan de huid geven en ontstaan doordat de verstoorde bindweefsel in de leder- en onderhuid het huidoppervlak wat naar beneden trekt.

2. Het ‘boxcar’ litteken is rond tot ovaal met een scherpe rand en kunnen oppervlakkig en diep zijn. Het heeft een ‘uitgeponst’ of ‘uitgestanst’ aspect.

3. Het ‘icepick’ litteken is smal en diep, reikt tot in de diepe lederhuid tot onderhuids bindweefsel en eindigt in een punt (alsof er een ijspriem in de huid is gestoken).

Na een periode van acne kunnen er naast littekens ook roodheden en pigmentvlekjes achterblijven in de huid. Dit wordt restacne genoemd. Zowel restacne als acne-littekens kunnen minder zichtbaar worden gemaakt door behandeling door de huidtherapeut. Tijdens het eerste consult wordt door de huidtherapeut beoordeeld wat de meest geschikte behandeling is.

Behandelmogelijkheden bij acne-littekens en restacne

Acnelittekens en/of restacne kan minder zichtbaar worden gemaakt door het aanbrengen van chemische peelings en microneelding therapie of een combinatie hiervan. Er zijn meerdere behandelingen nodig. Lees meer over de chemische peelings en microneedling therapie.